Bepanthen als aftercare zalf bij tatoeage

//Bepanthen als aftercare zalf bij tatoeage

Bepanthen als aftercare zalf bij tatoeage

Red.: Naar aanleiding van een bezoek van de GGD aan een Tattoo Conventie kwam heel even het gebruik van Bepanthen in opspraak. De Inspecteur melde zich bij de stand van Bepanthen waar uit de volgende brief volgde. Nu is het voor iedereen duidelijk betreffende het gebruik van Bepanthen. 

Onderwerp: Bepanthen als aftercare zalf bij tatoeage 

Geachte inspecteur van de GGD,

Van mijn collega de heer C. Steudel heb ik vernomen dat u graag zou willen zien dat Bepanthen Zalf voldoet aan in de richtlijnen voor aftercare zalven na het zetten van o.a. een tatoeage.

Hieronder vindt u de onderbouwing en tevens is het bewijs als attachment bijgevoegd. (Red.: is opvraagbaar via Bepanthen.nl)

De criteria die genoemd worden die voor het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van belang zijn voor aftercare zalven:

1.         Per persoon één eenheid zalf zodat niet iedereen een “lik uit een potje” krijgt.
2.         Zalf moet hygiënisch zijn en een laagje leggen op de huid.
3.         Een zeer belangrijk onderwerp is dat de zalf geen contact allergieën mag veroorzaken.

Dit zijn criteria die zeer voor de hand liggen bij de nabehandeling van een tatoeage.

Bepanthen zalf voldoet hieraan en heeft bovendien een meerwaarde.

Om de genoemde 3 criteria te bespreken:

1.         Bepanthen zalf is verkrijgbaar in kleine tubes van 3,5 en 30 gram. Deze tubes worden steriel gevuld en 100% afgesloten afgeleverd. Voor het eerste gebruik moet een verzegeling in de dop worden gebroken.

2.         Door het hoge vet percentage (70%) werkt Bepanthen zalf licht bacterieremmend (vergelijkbaar met vaseline.) Daarnaast legt de gezuiverde en geraffineerde lanoline een beschermend laagje op de huid (zie attachment ingrediënten.)

3.         Bepanthen zalf bevat geen onnodige bestanddelen zoals conserveermiddelen en geur- of kleurstoffen omdat deze allergieën kunnen veroorzaken. Het bevat uitsluitend ingrediënten waarvan de klinische veiligheid is vastgesteld ( zie attachment ingrediënten.) Het product is zo veilig dat het gebruikt is bij de brand in Volendam ( zie attachment Jukema.) Hieruit blijkt dat de kans op contact allergieën bij Bepanthen zalf zeer klein is en vergelijkbaar is met vaseline.

De meerwaarde van Bepanthen zalf ten opzichte van een zalf die alleen een laagje legt, zoals vaseline, is de werkzame stof dexpanthenol. Uit de bijgevoegde studie ( attachment Pugliese), met uittreksel/vertaling, blijkt dat de huid sneller geneest met een zalf die dexpanthenol bevat dan een zalf die “alleen vet” bevat.

Concluderend:

Uit het voorgaande kan op wetenschappelijke basis gesteld worden dat Bepanthen zalf een veilige meerwaarde heeft boven vaseline. Wanneer de huid na een tatoeage sneller geneest is de kans op infecties het kleinst en geneest de tatoeage met een mooier resultaat. Ook verschillende tatoeage studio’s hebben ons dit bevestigd. Men is zeer tevreden over de resultaten met Bepanthen zalf. Dit heeft geresulteerd in het opname van Bepanthen zalf in het overzicht van de LCHV met voorbeelden van aftercare zalven die voldoen aan de richtlijnen.

Wanneer u nog vragen heeft kunt u gerust contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Drs. Dick H.M. van Leeuwen
Medical & Regulatory Affairs Manager

(Red.: alle genoemde documenten die in print niet als attachment zijn te plaatsen zijn opvraagbaar via Bepanthen.nl.)

2015-02-12T14:36:44+00:00 januari 15th, 2014|Categories: Tattoo Planet Tips|0 Comments

Leave A Comment