De nieuwe LCHV hygiëne richtlijn is verplicht per 2015

De nieuwe LCHV hygiëne richtlijn is verplicht per 2015

Handschoenen zijn een cruciaal hulpmiddel bij de uitoefening van ons beroep. Je moet jezelf, maar ook je klant en personeel, optimaal beschermen tegen chemicaliën en infectieuze risico’s, zoals bacteriën, maar ook virussen die bloed overdraagbare aandoeningen (B.O.A) kunnen veroorzaken (HIV, Hepatitis B en C). Met dit uitgangspunt heeft het LCHV een nieuwe hygiëne richtlijn gepubliceerd waarin de regels voor handschoenen zijn aangepast. Echter blijkt de nieuwe richtlijn veel vragen op te roepen wat vooral blijkt als de GGD inspecteur is langs geweest. Vragen als ‘mag ik mijn huidige handschoen nog blijven gebruiken?’ of ‘wat zijn al die EN nummers waar de GGD inspecteur om vroeg?’ worden regelmatig gesteld.

Om boetes te voorkomen willen we de artiesten ondersteunen met deze toelichting:

Het LCHV, onderdeel van het RIVM, adviseert gemeenten en GGD‘en bij de uitvoering van de inspectietaak tatoeëren en piercen. Zo bepaalt het LCHV ook het  hygiëne beleid voor 26 beroepsgroepen in Nederland waaronder de tattoëerders, piercers en PMU’s.  Zij doen dit o.a. aan de hand van de laatste kennis en de Europese normeringen, de zgn. EN nummers, waarmee vervolgens de richtlijnen worden geschreven.

De nieuwe LCHV hygiëne richtlijn is verplicht per 2015 en betekent het volgende:

Gebruik alleen handschoenen:

  1. die gemaakt zijn van poedervrije latex of nitril (vinyl is dus niet toegestaan).
  2. die voldoen aan de NEN normen EN 420, EN 455 en EN 374*. Zichtbaar op de verpakking.
  3. met een verpakking waarop de naam en het adres van de producent staat. Als dit geen adres binnen de EU is, moet ook de naam en het adres van de EU-vertegenwoordiger vermeld zijn.

Kijk op www.LCHV.nl of anders biedt www.medicamarkt.nl een uitgebreide toelichting op de richtlijn en verdere adviezen om latexallergie, contactdermatitis en huidcelvergiftiging te voorkomen.

*over EN 374: dit is een norm die aan de nieuwe richtlijn is toegevoegd. Binnen de EN 374 norm staan de kwalitatieve eisen beschreven voor handschoenen die ook moeten beschermen tegen bacteriën, virus­sen en eventueel chemicaliën. De EN 374 is daarom de norm voor PPE (Personal Protection Equipment) ofwel PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) handschoenen.  Een PPE handschoen met EN374 categorie 3 biedt de hoogste bescherming. Chemische stoffen in de handschoenen kunnen leiden tot allergische contactdermatitis Type IV, een vorm van kanker of huidcelvergiftiging bij de klant.

 

 

De nieuwe richtlijn geeft een uitdaging voor de huidige handschoenmerken behalve bijvoorbeeld voor de aanbevolen Rembrandt latexhandschoen die aan alle normen voldoet en deze ver overstijgt met andere internationale tests. De EN374 norm is namelijk niet aanwezig op 95% van de huidige merken. Daarbij dient de gebruiker te begrijpen dat er een verschil is of een handschoen slechts ’voldoet’ aan deze norm, of dat de handschoen ook daadwerkelijk een erkende EN 374 handschoen is. Om hier zeker van te zijn kunt u kijken of op de verpakking een CE markering met viercijferig nummer vermeld staat. Dit is het nummer van de externe erkenningscommissie.

 

Bronnen:

NEN publicatie, april 2014 : Weet wat je aanschaft en gebruikt!

www.LCHV.nl, juni 2014, Hygiënerichtlijn voor tatoeëren.

http://www.medicamarkt.nl/lchv-richtlijn-checklist-voor-handschoenen-ggd-controle

 

2017-04-16T07:13:07+00:00februari 12th, 2015|Categories: Tattoo Planet Nieuws, Tattoo Planet NVWA|0 Comments

Leave A Comment