Tatoeage zekerheid voor hartpatiënt

Tatoeage zekerheid voor hartpatiënt

door Mitch van Helvert

AMSTERDAM – 

Een tatoeage op de borst is voor patiënten een zekerheid dat zij niet gereanimeerd worden als ze dat niet willen. ,,De wens van de wilsbekwame patiënt is absoluut”, zegt cardioloog dr. Peters van het Amsterdams Medisch Centrum. ,,Bij het zien van een niet-reanimatietatoeage kan ik mij haast niet voorstellen dat er medici zijn die toch starten met reanimeren.”

De 91-jarige Nelly Bolten heeft een vijftien centimeter brede tatoeage op haar borst laten aanbrengen. ’Niet reanimeren! Ik ben 91+’.Foto: OUDSHOORN, RENE

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde verklaarde – naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf – dat een dergelijke tatoeage onvoldoende zou zijn om de reanimatie níet te starten. Peters spreekt dat tegen. ,,Hoewel ik niet bekend ben met de exacte wetgeving is de wil van de patiënt voor ons medici absoluut. Een dergelijke tatoeage komt immers niet per vergissing op de borst terecht”, zegt hij.

Dat er patiënten zijn die hun borst laten tatoeëren, geeft volgens de arts aan dat mensen het heft in eigen handen nemen. ,,Beschamend voor de geneeskunde”, steekt Peters namens zijn beroepsgroep de hand in eigen boezem. ,,Kennelijk is er onvoldoende vertrouwen van patiënten in de huidige methoden.” Zo kan men een niet-reanimerenketting om de nek dragen van de NVVE of een verklaring laten opmaken door de notaris.”

Noodsituatie

,,Maar in een acute noodsituatie begint men gewoon met reanimeren. Ik kan me voorstellen dat er in zulke omstandigheden niet eerst adequaat wordt gezocht naar verklaringen of medaillons. Maar tegelijkertijd wil ik zulke tattoo’s niet aanbevelen of propageren”, beklemtoont Peters.

De 61-jarige Peter Hagens uit Muiden is een patiënt die het initiatief naar zich toe trok. Hij herstelde nagenoeg volledig van een hartaanval, maar realiseert dat hij zich in een unieke positie bevindt. ,,Slechts een minuscuul percentage herstelt van zo´n lichamelijk klap. Dat realiseerde ik mij pas achteraf.” Hagens beende naar een tattooshop en liet twee tatoeages op zijn lichaam aanbrengen: een op de rechter onderarm en een op de borst – ’niet reanimeren’. ,,Die tatoeage op mijn borst was de eerste tattoo die ik liet zetten.”

„De reden daarvoor is simpel”, zegt Hagens. ,,Als mijn tijd gekomen is, dan wil ik sterven. Ik wil per se niet door een rietje hoeven eten, of aan bed zijn gekluisterd.”

De NVVE zegt in een reactie ,,tevreden te zijn met de wet zoals die nu is.” Dat betekent dat patiënten een ketting moeten dragen met daarop een handgeschreven verklaring, persoonsgegevens, pasfoto en handtekening. ,,En dat zijn eisen waaraan een tatoeage niet kan voldoen.”

‘Stop. Niet reanimeren a.u.b’ op borstkas 

BRUSSEL – Een 69-jarige Belg uit het Vlaams-Brabantse dorp Lot heeft een wel erg opvallende tatoeage laten zetten op zijn linkerborst: ‘Stop. Niet reanimeren a.u.b.’.

Petrus de Pauw liet de tatoeage zetten omdat hij bij een hartaanval niet gereanimeerd wil worden. „Ik ken iemand die na reanimatie verlamd in een rolstoel zit en niets meer kan. Dat wil ik met deze tatoeage vermijden”, aldus De Pauw dinsdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Dat artsen zich aan de wensen van de ex-schoolconciërge zullen houden, is uitgesloten. „Onmogelijk” reageert een arts op het nieuws, „tattoo of niet, wij moéten altijd reanimeren”.
Omdat Petrus de Pauw bij de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië woont, dacht hij er nog aan de boodschap ook in het Frans op zijn borst te laten zetten. Maar in welke taal de boodschap ook staat, „een tatoeage heeft geen enkele wettelijke waarde”, volgens het hoofd van een Belgische dienst voor spoedhulp.

Bron : Telegraaf

 

2015-02-12T14:10:34+00:00februari 12th, 2015|Categories: Tattoo Planet Nieuws|0 Comments

Leave A Comment